Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn

Der er ikke noget så dejligt og hyggeligt som at tænde op i brændeovnen, når det er koldt og mørkt udenfor. Den glæde kan desværre hurtigt blive spoleret, hvis du ikke er klar over, hvordan du tænder korrekt op i din brændeovn.

For at være en ansvarlig ejer af en brændeovn bør du sætte dig ind i, hvordan du fyrer op således, at der bliver taget hensyn til både naboer, miljøet og dit indeklima. Hvordan du gør det, kan du læse meget mere om lige her.

Læs altid brugervejledningen til din brændeovn

Er du ny ejer af en brændeovn, eller er du netop blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er at fyre korrekt op, bør du starte med at læse brændeovnens brugervejledning. Har du ikke manualen lige ved hånden, kan du typisk finde den ved at søge på nettet.

Mange brændeovne er yderst effektive. Derfor er det en god idé, at du lærer, hvordan din brændeovn bruges på den mest funktionelle måde. På den måde bliver du nemlig i stand til at udnytte dit brænde bedst muligt uden at forurene miljøet og dit indendørs klima.

Trin-for-trin-guide for en perfekt optænding i din brændeovn

Her finder du en guide i forhold til, hvordan du tænder op i din brændeovn på den mest optimale måde. Det er faktisk ikke særlig besværligt. Du bør desuden heller ikke glemme, at øvelse gør dig til en mester i at tænde korrekt op i en brændeovn.

Trin 1: Start med at åbne helt op for lufttilførslen i både askeskuffen og længere oppe.

Trin 2: Derefter tager du to brændestykker og lægger dem med barken nedad i bunden af brændkammeret. Sørg for at der er et par centimeter mellem dem.

Trin 3: Dernæst tager du en håndfuld optændingspinde på omkring 2 x 2 centimeter og omkring 15 til 20 centimeter i længden. Læg pindene ovenpå brændestykkerne i tre lag. De skal ligge på kryds og tværes med luft mellem dem.

Trin 4: Tag to eller tre optændingsposer eller optændingsblokke. Læg dem forskellige steder mellem det andet og tredje lag optændingspinde. Det er nemlig meningen, at du skal tænde op i den øverste del og lade ilden bevæge sig nedad. Denne optændingsmetode gør, at du fjerner helt op til 80 % af den partikeludledning, der er fra din brændeovn. Derved gavner du luften både udendørs og indendørs.

Trin 5: Antænd nu dit valgte optændingsmateriale. Husk at lade brændeovnslågen stå en smule åben således, at der kommer nok ilt til ilden.

Trin 6: Når der er godt gang i varmen og flammerne, skal du lukke lågen til brændeovnen. Det må ikke ske før, at flammerne er begyndt at blive lysere. Til sidst skruer du gradvist ned for lufttilførslen i både askeskuffen og længere oppe. Du må dog aldrig skrue så meget ned for lufttilførslen, at der ikke er flammer i brændeovnen. Hvis der er en god lufttilførsel, vil din brændeovn fungere effektivt og derved ikke belaste miljøet samt sode din skorsten til.

Trin 7: Fremadrettet bør du kun bruge mindre stykker brænde. Du skal også kun putte lidt brænde i brændeovnen ad gangen. Er dine brændestykker for store, eller putter du for meget brænde i ad gangen, kan du risikere, at du hæmmer lufttilførslen. Når du hæmmer lufttilførslen, resulterer det i, at der produceres mange flere sundhedsskadelige partikler. Det anbefales, at du bruger brændestykker, der er maksimum 28 centimeter i længden og 6 til 8 centimeter i bredden.

Trin 8: For at finde ud af om du fyrer korrekt, kan du gå en tur udenfor og kigge på røgen, der kommer fra brændeovnens skorsten. Røgen skal helst være usynlig ligesom, at den heller ikke må være ildelugtende.

oprettet d. under Skorstenshætter


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar